Veel gestelde vragen


MijnGezondheid.net | Aanmelden en inloggen

1Hoe meld ik me aan voor MijnGezondheid.net?
Kijk hier hoe u zich kan aanmelden voor MijnGezondheid.net.
2Bij inloggen in MijnGezondheid.net krijg ik de melding dat mijn BSN niet bekend is.
Als u deze melding ziet, bent u nog niet aangemeld voor MijnGezondheid.net. Neem hiervoor contact op met uw huisarts of apotheek. Het kan ook zijn dat u zich reeds heeft aangemeld, maar dat uw aanmelding nog verwerkt wordt door uw huisarts of apotheek. Dit kan een paar dagen duren. Als uw aanmelding verwerkt is, ontvangt u een e-mail. Wacht u al langer dan een week? Neem dan alsnog contact op met de huisartsenpraktijk of apotheek waar u zich heeft aangemeld.

Hulp bij MijnGezondheid.net

1Waar kan ik met vragen terecht?
Indien u een vraag heeft over MijnGezondheid.net waarvoor u het antwoord niet kan vinden op deze website, kunt u contact opnemen met uw huisarts of apotheek.
 

Functies van MijnGezondheid.net

1De functie die ik wil gebruiken doet het niet.
Het kan zijn dat uw huisarts of apotheek deze functie niet aanbiedt. Neem contact op met uw huisarts of apotheek om te vragen naar de mogelijkheden.
2Wat is het verschil tussen een e-afspraak en een e-consult/bericht?
Middels een e-afspraak plant u een fysiek consult in bij uw huisarts of apotheek. Op de afgesproken tijd gaat u langs bij uw zorgverlener. E-consult staat voor de berichten die u en uw zorgverlener via de beveiligde verbinding van MijnGezondheid.net uitwisselen. Via ‘Mijn berichten – Nieuw bericht’ stelt u online een vraag aan uw zorgverlener. Binnen enkele werkdagen ontvangt u van uw huisarts of apotheek een antwoord. Let op: Zowel e-afspraak als e-consult zijn niet bedoeld voor spoedgevallen.
3Waarom kan ik niet al mijn medicatie bestellen via MijnGezondheid.net?
Afhankelijk van wie MijnGezondheid.net aan u aanbiedt (huisarts, apotheek of beide), kunt u meerdere medicijnen wel of niet bestellen. Mocht u een bepaald medicijn niet kunnen bestellen, dan kunt u dit medicijn eventueel aanvragen door een bericht te sturen naar uw huisarts of apotheek via ‘Nieuw bericht’ in ‘Mijn berichten’.
4Waarom zie ik niet al mijn labuitslagen?
Dit kan verschillende oorzaken hebben:
 • De uitslag is nog niet binnen of nog niet beoordeeld door uw zorgverlener;
 • De huisarts heeft besloten de uitslagen niet in MijnGezondheid.net te plaatsen, maar u op een andere manier op de hoogte te brengen;
 • Het onderzoek is niet aangevraagd door uw huisarts, maar bijvoorbeeld door een specialist in het ziekenhuis. In uw dossier in MijnGezondheid.net worden enkel uitslagen getoond die zijn aangevraagd door uw huisarts.
5Mijn dossier is leeg. Hoe kan dat?
Uw huisarts of apotheek heeft uw dossier nog niet met u gedeeld. Neem contact op met uw zorgverlener om te vragen of zij het dossier met u kunnen delen. Let op: u krijgt alleen inzage in een samenvatting van uw dossier, niet in de verslagen van bijvoorbeeld een consult.

MedGemak

1Ik heb geen activatiecode of de code die ik heb ontvangen werkt niet.

Om MedGemak te kunnen gebruiken heeft u een account op MijnGezondheid.net nodig en dient uw zorgverlener over de functionaliteit voor MedGemak te beschikken. Wanneer u bent ingelogd in MijnGezondheid.net, ziet u rechtsboven uw naam de knop ‘MedGemak registreren’.

Heeft u wel een account op MijnGezondheid.net, maar lukt het toch niet om MedGemak te registreren? Dan kan het zijn dat uw zorgverlener MedGemak (nog) niet aanbiedt. Informeer hiervoor bij uw zorgverlener.

Een account voor MijnGezondheid.net aanvragen

2Ik kan de app MedGemak niet registreren. Ik krijg de melding dat de geboortedatum en activatiecode niet overeenkomen. Wat is er aan de hand?
Dit kan voorkomen doordat MedGemak geen verbinding kan maken met het systeem van de zorgverlener. Dit kunt u eenvoudig controleren door MedGemak te starten en bij stap 1 te kijken of u de gebruikersvoorwaarden of het privacystatement kunt lezen. Lukt dit niet? Probeer dan of onderstaande stappen helpen:
 • Controleer uw internetverbinding / wifi-netwerk. Opnieuw verbinden kan helpen.
 • Levert opnieuw verbinden geen resultaat op? Verwijder de app, installeer opnieuw en start opnieuw op.
 • Controleer de tijdzone op uw mobiele toestel. De tijdzone moet ingesteld staan op CEST.
 • Staan er andere security apps op uw toestel die uw verbinding kunnen blokkeren? Bijvoorbeeld een VPN of een virusscanner?
 • Indien dit niet het geval is, neem dan contact op met uw zorgverlener. Geef hierbij door welk toestel u gebruikt, over welke iOS- of Androidversie u beschikt en op welke datum en tijd u geprobeerd heeft om de app te registeren.
3Op welke toestellen werkt de app MedGemak NIET?
Vanwege de huidige wet- en regelgeving is MedGemak enkel beschikbaar voor iOS 10 of hoger en Android 6.0 of hoger en niet voor voorgaande versies. Dit betekent dat MedGemak op de onderstaande Apple-devices níet gebruikt kan worden, omdat het niet mogelijk is versie iOS 10 of hoger hierop te downloaden:
 • iPhone 4s
 • iPad 2
 • iPad 3
4Ik heb 3 maal de verkeerde pincode ingegeven, wat nu?
De app is gedurende 3 minuten geblokkeerd. Na 3 minuten kunt u gewoon weer inloggen met de huidige pincode.
5Ik ben mijn persoonlijke pincode vergeten, wat moet ik doen?
 • Ga naar het menu en kies voor ‘Pincode vergeten’.
 • De volgende vraag verschijnt: Alle informatie zal worden verwijderd. Weet u het zeker?
 • Kies voor ‘Ja’.
 • U kunt uw toestel nu opnieuw registreren via MijnGezondheid.net. Via de knop ‘MedGemak registreren’ genereert u een nieuwe activatiecode.
6Ik kan niet al mijn medicatie bestellen, waarom niet?
U ziet in MedGemak en MGn alle actuele medicatie, d.w.z. de geneesmiddelen die u daadwerkelijk gebruikt. Of u bepaalde middelen kunt bestellen, hangt af van de volgende factoren:
 • Welke zorgverlener neemt het MGn-contract af? Uw huisarts, uw apotheker of beide? Afhankelijk van het type contract treedt er verschil op in welke medicatie u kunt bestellen.
 • Welke afspraken zijn er tussen zorgverleners? Mogelijk hebben uw huisarts en apotheek samen afspraken gemaakt, waardoor niet alles besteld kan worden. Vaak gaat dit dan om receptplichtige medicatie.
 

DigiD

1Ik ben mijn DigiD gebruikersnaam vergeten
Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam. Als u uw DigiD gebruikersnaam bent vergeten moet u opnieuw een DigiD account aanvragen. DigiD aanvragen.
2Ik ben mijn DigiD wachtwoord vergeten
Heeft u uw DigiD al geactiveerd? Dan kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken. U moet dan nog wel uw gebruikersnaam weten en uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand houden.
Heeft u uw DigiD nog niet geactiveerd? Dan moet u opnieuw een DigiD aanvragen.
Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam.
3Ik heb een vraag over de DigiD-app.
Antwoorden op vragen over de DigiD-app vindt u op de pagina van DigiD.
4Waarom is DigiD met sms-authenticatie nodig?
Wij maken gebruik van deze vorm van beveiliging om uw medische gegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Het beveiligingsniveau van een inlogprocedure met DigiD met sms-authenticatie is hoger dan die van een inlogprocedure met alleen gebruikersnaam en wachtwoord. Er vindt via de sms een extra controle plaats om uw identiteit te controleren. Voor meer informatie over veiligheid, klik hier.
5Hoe kan ik de extra controle via sms toevoegen?
U kunt de extra controle aanvragen via Mijn DigiD. Log in en kies voor de optie "Extra controle via sms-instellingen". Kies vervolgens voor "Controle via sms-aanvragen". Voer uw telefoonnummer in en bevestig deze met een sms. U ontvangt hierna binnen 3 werkdagen een brief met een activeringscode. Na het activeren kunt u inloggen met de extra controlestap via sms.
6Ik ontvang geen sms-code
Als u geen sms-code van DigiD ontvangt kunt u het beste controleren of uw juiste telefoonnummer is gekoppeld aan uw DigiD. Dit kunt u doen door in te loggen op www.DigiD.nl. Hier kunt u vervolgens controleren welk telefoonnummer er aan uw DigiD gekoppeld is. Indien nodig kunt u hier het nummer wijzigen of de sms-controle aanzetten.
7Als ik de sms-functie activeer, moet ik deze dan voor iedere website met DigiD gebruiken?
Nee, dit betekent niet dat u voor elke website met DigiD de sms-authenticatie moet doorlopen. Bij websites waar het niet verplicht is om in te loggen met de sms-authenticatie kunt u kiezen tussen het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord of om wel in te loggen met sms-controle. Als u het fijn vindt om altijd in te loggen met sms-authenticatie kunt u dit ook aangeven bij DigiD.
8Ik heb geen mobiele telefoon, kan ik toch van de sms-functie gebruik maken?
Ook als u geen mobiele telefoon heeft kunt u gebruik maken van de sms-functie. U ontvangt dan een gesproken sms-bericht op uw vaste telefoon.

Veiligheid en privacy

1Hoe veilig is MGn?
MijnGezondheid.net is een veilig portaal dat elk jaar opnieuw geaudit wordt op de veiligheid. Om die die reden is de gebruiker verplicht in te loggen met DigiD en sms. Voor meer informatie over de veiligheid van MijnGezondheid.net, klik hier.
2Wie zien mijn aantekeningen in mijn dossier?
Wanneer u dat wilt, kunt u op MijnGezondheid.net eigen aantekeningen maken bij uw dossier. Deze aantekeningen zijn niet zichtbaar of toegankelijk voor anderen, ook niet voor uw huisarts en/of apotheker die u toegang heeft verleend tot MijnGezondheid.net. Uw aantekeningen maakt u uitsluitend voor eigen gebruik.
3Wat doen Stichting Amulet en Stichting Digitaal Medisch Dagboek?
De mogelijkheid om persoonlijke aantekeningen te maken, wordt aangeboden door Stichting Amulet. De onafhankelijke Stichting Digitaal Medisch Dagboek ziet toe op de wijze waarop Stichting Amulet de privacy en beveiliging van uw aantekeningen waarborgt.