Ondersteuning MijnGezondheid.net en MedGemak

Heeft u vragen over MijnGezondheid.net of de app MedGemak? Wij helpen u graag op weg. Onderstaand vindt u veelgestelde vragen en instructievideo’s over MijnGezondheid.net en de app MedGemak.

 

Veelgestelde vragen Instructievideo MijnGezondheid.net Instructievideo MedGemak

Veelgestelde vragen

3
Aanmelden & inloggen
Hoe meld ik me aan voor MijnGezondheid.net?

Klik hier hoe u zich kan aanmelden voor MijnGezondheid.net.

Ik krijg de melding dat mijn BSN niet bekend is.

Als u deze melding ziet, bent u nog niet aangemeld voor MijnGezondheid.net. Neem hiervoor contact op met uw huisarts of apotheek. Het kan ook zijn dat u zich reeds heeft aangemeld, maar dat uw aanmelding nog verwerkt wordt door uw huisarts of apotheek. Dit kan een paar dagen duren. Als uw aanmelding verwerkt is, ontvangt u een e-mail. Wacht u al langer dan een week? Neem dan alsnog contact op met de huisartsenpraktijk of apotheek waar u zich heeft aangemeld.

Hoe koppel ik de app MedGemak?

Stap 1: Zorg dat uw toestel wordt ondersteund door de nieuwste Software-update.

Stap 2: Download de app MedGemak via de App Store of de Google Play Store en/of update de app MedGemak naar de nieuwste versie via de App Store of de Google Play Store.

Stap 3: Open de app en kies voor ‘App koppelen met MijnGezondheid.net’, kies voor ‘Verder’, kies vervolgens voor ‘Voorwaarden accepteren’, wanneer u akkoord gaat met de gebruikersvoorwaarden. We raden u aan om de activatiecode automatisch op te halen door te kiezen voor ‘Activatiecode ophalen op MijnGezondheid.net’.

Stap 4: Log in met DigiD om de activatiecode op te halen en automatisch op te slaan in MedGemak.

Stap 5: Geef ter verificatie uw geboortedatum in en klik op ‘App koppelen’.

Uw account is nu gekoppeld en u kunt aan de slag met de app MedGemak!
Klik  hier voor de instructievideo en bekijk de visuele weergave van het stappenplan.

Ik krijg een melding dat de geboortedatum en activatiecode niet overeenkomt bij het registreren van de app MedGemak. Wat kan ik het beste doen?

Wanneer u de melding krijgt dat de combinatie van uw geboortedatum en activatiecode niet juist is bij het koppelen van de app, vragen wij u om het volgende uit te voeren.
Stap 1: Probeer de app te koppelen met een nieuwe activatiecode uit MijnGezondheid.net (MGn). U kunt eventueel ook een activatiecode vragen bij uw huisarts. Ook de activatiecode vanuit uw huisarts is slechts 5 minuten geldig.

Stap 2: Controleer uw internetverbinding. De foutmelding kan worden veroorzaakt doordat de app geen verbinding kan maken. Het wisselen naar 4G biedt een mogelijk oplossing. Na het koppelen kunt u uw instellingen terugzetten.

Stap 3: Het is belangrijk dat het besturingssysteem van uw telefoon up-to-date is. Zorg er dus voor dat uw telefoon de nieuwste versie heeft.

Stap 4: Controleer of u de nieuwste versie gebruikt van MedGemak. Dit kunt u vinden in de Play Store voor Androidapparaten en de App Store voor iOS apparaten.

Stap 5: Indien de voorgaande stappen niet helpen ontvangen wij graag meer informatie, zodat wij dit probleem verder kunnen onderzoeken. Hierbij kunt u denken aan: welke foutmelding krijgt u, welk apparaat gebruikt u, welke versie besturingssysteem staat er op uw apparaat, wanneer heeft u de app geprobeerd te koppelen, etc. Vraag onze chatbot om een meldingsformulier en laat hier de nodige informatie achter!

Ik heb een nieuwe huisarts/apotheek. Hoe kan ik dit veranderen?

Als u de verkeerde zorgverlener in Mijngezondheid.net ziet, laat die (oude) zorgverlener u dan afmelden bij Mijngezondheid.net en vraag uw nieuwe/actuele zorgverlener om u opnieuw aan te melden. Hetzelfde geldt bij het wisselen van huisarts of apotheek, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe huisarts/apotheek heeft na een verhuizing.

Hoe kan er een zorgverlener toegevoegd worden?

U kunt niet zelf een zorgverlener instellen in de MedGemak app ofwel MijnGezondheid.net. Uw zorgverlener wordt pas zichtbaar, wanneer uw zorgverlener u aangemeld heeft voor MijnGezondheid.net / MedGemak app. Wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met uw huisarts en/of apotheek, zodat deze een MGn-account voor u kan aanmaken.

Kan er een kind gekoppeld worden aan mijn MijnGezondheid.net account?

Het is vooralsnog niet mogelijk om een andere persoon aan uw MGn-account toe te voegen of in te loggen via een DigiD machtiging. De enige manier om gebruik te maken van MGn voor iemand anders is door in te loggen op het account van deze persoon. U kunt bij uw huisarts en/of apotheek vragen of er een MGn-account voor deze persoon kan worden aangemaakt.

Voor het inloggen op MGn is een DigiD nodig. Indien uw kind nog geen DigiD heeft, kunt u deze aanvragen bij DigiD.

Waarom kan ik bij het inloggen op MijnGezondheid.net niet kiezen voor het inloggen met de DigiD app?

Het is bij ons bekend dat in sommige browsers, waaronder Internet Explorer en DuckDuckGo, de mogelijkheid om in te loggen met de DigiD app of DigiD met sms authenticatie niet wordt getoond. Dit probleem betreft echter niet specifiek MGn, maar alle partijen die een DigiD login met extra validatie vereisen. Dit betreft dan ook een algemener probleem, waarvoor u bij DigiD terecht kunt.
Wij raden u aan om MGn te openen in Chrome, Microsoft Edge of Safari.

Ik zie een bericht dat het contract beëindigd is bij de zorgverlener, wat nu?

Nadat het contract voor MijnGezondheid.net beëindigd is door uw zorgverlener, blijven uw gegevens nog drie maanden zichtbaar, zodat u deze nog op kunt halen. In die tijd kunt u eventueel contact opnemen met uw nieuwe zorgverlener met de vraag of zij u kunnen aanmelden voor MijnGezondheid.net. Wanneer dit gebeurd is ziet u de juiste zorgverlener(s) terug in MijnGezondheid.net. U kunt op dezelfde wijze als voorheen blijven inloggen in MijnGezondheid.net.

Ik krijg bij het inloggen de melding dat er 15 minuten geen activiteit is geweest, waarna ik niet verder kom. Wat kan ik het beste doen?

Aangezien op MijnGezondheid.net (MGn) gezondheidsgegevens zichtbaar zijn wordt (in verband met veiligheid) na 15 minuten inactiviteit automatisch uitgelogd. Om weer gebruik te maken van MGn, dient u opnieuw met uw DigiD in te loggen. Was u bezig met het typen van een bericht, medicatie bestellen en/of een afspraak aan het maken? Dan dient u deze activiteit opnieuw uit te voeren, zodat uw bericht, medicatieaanvraag of afspraak ook daadwerkelijk bij uw zorgverlener aankomt.

Als u langer dan een kwartier nodig heeft voor het typen van een bericht, raden wij u aan om het bericht eerst in een ander programma (bijvoorbeeld Kladblok) te maken en vervolgens te kopiëren naar MGn. Wij begrijpen dat dit niet de gewenste oplossing is, maar op dit moment is er helaas (nog) geen andere oplossing.

Ik wens geen gebruik meer te maken van MijnGezondheid.net. Hoe kan ik dit aangeven?

Als u geen gebruik meer wenst te maken van MGn kunt u de zorgverlener (huisarts en/of apotheek) waardoor u bent aangemeld vragen u hiervoor weer af te melden. Na afmelding door alle zorgverleners die u hebben aangemeld heeft u nog 3 maanden lang toegang tot MGn om eventueel gegevens te downloaden. Na deze 3 maanden wordt uw account als inactief gemarkeerd.

Mocht u uw gegevens volledig verwijderd willen hebben uit MGn, dan kunt u dit ook bij uw zorgverlener aangeven. Deze kan ons vervolgens de opdracht geven uw gegevens volledig te verwijderen.

Ik word teruggestuurd naar de homepagina

U kunt pas inloggen op MijnGezondheid.net als uw huisarts en/of apotheek een account voor u heeft aangemaakt. Als u na het inloggen met DigiD wordt teruggestuurd naar de homepagina/dezelfde pagina, dan heeft u nog geen MijnGezondheid.net-account. Neem hiervoor contact op met uw huisarts en/of apotheek. Heeft uw zorgverlener u wel aangemeld voor MijnGezondheid.net, maar kunt u niet inloggen? Dan kunt u een melding indienen.

6
DigiD
Ik ben mijn DigiD gebruikersnaam vergeten

Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam. Als u uw DigiD gebruikersnaam bent vergeten moet u opnieuw een DigiD account aanvragen. DigiD aanvragen.

Ik ben mijn DigiD wachtwoord vergeten

Heeft u uw DigiD al geactiveerd? Dan kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken. U moet dan nog wel uw gebruikersnaam weten en uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand houden.
Heeft u uw DigiD nog niet geactiveerd? Dan moet u opnieuw een DigiD aanvragen.
Uw DigiD is privé. De DigiD helpdesk kan u daarom niet helpen bij het achterhalen van uw gebruikersnaam.

Ik heb een vraag over de DigiD-app.

Antwoorden op vragen over de DigiD-app vindt u op de pagina van DigiD. 

Waarom is DigiD met sms-authenticatie nodig?

Wij maken gebruik van deze vorm van beveiliging om uw medische gegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Het beveiligingsniveau van een inlogprocedure met DigiD met sms-authenticatie is hoger dan die van een inlogprocedure met alleen gebruikersnaam en wachtwoord. Er vindt via de sms een extra controle plaats om uw identiteit te controleren. Voor meer informatie over veiligheid, klik hier. 

Ik ontvang geen sms-code

Als u geen sms-code van DigiD ontvangt kunt u het beste controleren of uw juiste telefoonnummer is gekoppeld aan uw DigiD. Dit kunt u doen door in te loggen op www.DigiD.nl. Hier kunt u vervolgens controleren welk telefoonnummer er aan uw DigiD gekoppeld is. Indien nodig kunt u hier het nummer wijzigen of de sms-controle aanzetten.

Als ik de sms-functionaliteit activeer, moet ik deze dan voor iedere website met DigiD gebruiken?

Nee, dit betekent niet dat u voor elke website met DigiD de sms-authenticatie moet doorlopen. Bij websites waar het niet verplicht is om in te loggen met de sms-authenticatie kunt u kiezen tussen het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord of om wel in te loggen met sms-controle. Als u het fijn vindt om altijd in te loggen met sms-authenticatie kunt u dit ook aangeven bij DigiD.

Ik heb geen mobiele telefoon, kan ik toch van de sms-functionaliteit gebruik maken?

Ook als u geen mobiele telefoon heeft kunt u gebruik maken van de sms-functionaliteit. U ontvangt dan een gesproken sms-bericht op uw vaste telefoon.

DigiD app aanvragen
 • U kunt de DigiD app activeren via DigiD.nl.
 • Log in en kies voor de optie ‘DigiD app instellingen’.
 • Kies vervolgens voor ‘DigiD app activeren’.
 • Als u kiest voor activeren via een brief, ontvangt u binnen 3 werkdagen een brief met activeringscode.
 • U kunt ook kiezen voor direct activeren via wachtwoord en een sms-code. Hiervoor moet u reeds DigiD met sms hebben.
 • Na het activeren kunt u inloggen met de DigiD app.

Klik hier voor meer informatie over het activeren van de DigiD App.

Klik hier voor meer informatie over het inloggen met de DigiD App.

DigiD met sms aanvragen
 • U kunt de extra controle via sms toevoegen via DigiD.nl.
 • Log in en kies voor de optie ‘Extra controle via sms instellingen’.
 • Kies vervolgens voor ‘Controle via sms aanvragen’.
 • Voer uw telefoonnummer in en bevestig deze met een sms.
 • U ontvangt binnen 3 werkdagen een brief met een activeringscode.
 • Na het activeren kunt u inloggen met een extra controlestap via sms.
Eenvoudige uitleg over DigiD

Klik hier als u eenvoudige uitleg over DigiD wilt.

Kan ik DigiD voor mijn kind aanvragen?

Is uw kind jonger dan 14 jaar? Dan mag u als ouder of voogd uw kind helpen bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. Is uw kind 14 jaar of ouder? Dan moet uw kind zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. DigiD is vanaf 14 jaar en ouder namelijk strikt persoonlijk. Uw kind kan DigiD aanvragen via de website of via de DigiD app. Voor meer informatie kunt u deze site bezoeken: https://www.digid.nl/aanvragen-en-activeren/digid-aanvragen/

12
e-Consult
Hoe stuur ik een bericht naar mijn zorgverlener in MedGemak?

Stap 1: Inloggen in de app MedGemak.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Vraag aan huisarts/apotheek’.

Stap 3: Klik rechts bovenin op ‘nieuw bericht’.

Stap 4: Kies naar wie u een bericht wilt sturen. (huisarts of apotheek)

Stap 5: Kies naar welke zorgverlener u een bericht wilt sturen.

Stap 6: Typ uw bericht + onderwerp en voeg eventueel een bijlage toe

Hoe stel ik online een vraag aan mijn zorgverlener?

Stap 1: Inloggen op MijnGezondheid.net of open de app MedGemak.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Vraag aan huisarts/apotheek’.

Stap 3: Klik rechts bovenin op ‘Ik heb een vraag’.

Stap 4: Kies naar wie u een bericht wilt sturen. (huisarts of apotheek)

Stap 5: Kies naar welke zorgverlener u een bericht wilt sturen.

Stap 6: Typ uw bericht + onderwerp en voeg eventueel een bijlage toe

Stap 7: Klik op ‘Naar bevestigen’ en vervolgens op ‘Ja, bevestigen’ om uw vraag te verzenden

Bij het opstellen van een bericht naar de zorgverlener wordt er automatisch uitgelogd, wat is hier de reden van?

Aangezien op MijnGezondheid.net (MGn) gezondheidsgegevens zichtbaar zijn wordt (in verband met veiligheid) na 15 minuten inactiviteit automatisch uitgelogd. Helaas wordt het typen van een bericht ook als inactiviteit gezien.

De wens om een melding te tonen voordat er automatisch wordt uitgelogd is bij ons bekend. Wij kunnen echter nog geen indicatie geven van wanneer dit wordt opgepakt.

Als u langer dan een kwartier nodig heeft voor het typen van een bericht, raden wij u aan om het bericht eerst in een ander programma (bijvoorbeeld Kladblok) te maken en vervolgens te kopiëren naar MGn. Wij begrijpen dat dit niet de gewenste oplossing is, maar op dit moment is er helaas (nog) geen andere oplossing.

Ik krijg een bericht dat het opgestelde bericht ongeldige tekens bevat. Wat nu?

De tekens die u kunt gebruiken zijn als volgt:
Met SHIFT aangemaakte tekens kunt u wél in het veld gebruiken, zoals @, % en &. Tekens die u met CTRL en ALT aanmaakt kunt u niet in het veld gebruiken, zoals €, ¾ en ¤.
Daarnaast mag het onderwerp niet meer dan 255 tekens bevatten en de vraag niet meer dan 2000 tekens. Wellicht kan u de volgende keer een screenshot sturen of de tekst kopiëren en plakken. Mogelijk kunnen we dan beter het probleem detecteren.

Hoe kan ik eerder gestelde vragen zien?

Stap 1: Log in op MijnGezondheid.net met uw DigiD.

Stap 2: Ga naar ‘Vraag aan huisarts/apotheek’ in het hoofdmenu.

Stap 3: Op deze pagina vindt u al uw gestelde vragen.

Hoe kan ik bijlagen bijvoegen bij een bericht?

Stap 1: Log in op MijnGezondheid.net of open de app MedGemak.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Vraag aan huisarts/apotheek’.

Stap 3: Klik rechts bovenin op ‘Ik heb een vraag’.

Stap 4: Kies naar wie u een bericht wilt sturen (huisarts of apotheek).

Stap 5: Kies naar welke zorgverlener u een bericht wilt sturen.

Stap 6: Typ uw bericht + onderwerp en voeg eventueel een bijlage toe.

Stap 7:  Klik op ‘Naar bevestigen’ en vervolgens op ‘Ja, bevestigen’ om uw vraag te verzenden.

Ik werd uitgelogd na het typen van een bericht

Helaas wordt het typen van een bericht niet als een activiteit gezien door DigiD. Hierdoor wordt u automatisch na 15 minuten uitgelogd wegens veiligheidsredenen. Als u langer dan een kwartier nodig heeft voor het typen van een bericht, raden wij u aan om het bericht eerst in een ander programma (bijvoorbeeld Kladblok) te maken en vervolgens te kopiëren naar MGn. Wij begrijpen dat dit niet de gewenste oplossing is, maar op dit moment is er helaas (nog) geen andere oplossing.

Ik kan bepaalde tekens niet typen

Sommige speciale leestekens kunnen niet worden getypt in het tekstvak. Probeer deze tekens te vermijden. De tekens die u kunt gebruiken zijn als volgt:

Met SHIFT aangemaakte tekens kunt u wél in het veld gebruiken, zoals @,% en &. Tekens die u met CTRL en ALT aanmaakt, kunt u niet in het veld gebruiken, zoals ¾ en ¤.
Daarnaast mag het onderwerp niet meer dan 255 tekens bevatten en de vraag niet meer dan 2000 tekens.

Ik zie mijn vraag aan de huisarts niet terug in het overzicht

Wanneer u uw vraag niet terugziet in de tegel ‘Vraag aan huisarts/apotheek’, dan is uw vraag niet naar uw zorgverlener verstuurd. Om een bericht naar uw zorgverlener te versturen dient u uw vraag te bevestigen door op ‘Ja, bevestigen’ te klikken. Pas dan wordt uw bericht daadwerkelijk verstuurd en is deze terug te zien in de tegel ‘Vraag aan huisarts/apotheek’.

4
Functionaliteiten
De functionaliteit die ik wil gebruiken doet het niet.

Het kan zijn dat uw huisarts of apotheek deze functionaliteit niet aanbiedt. Neem contact op met uw huisarts of apotheek om te vragen naar de mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen een e-afspraak en een e-consult/bericht?

Middels een e-afspraak plant u een fysiek consult in bij uw huisarts of apotheek. Op de afgesproken tijd gaat u langs bij uw zorgverlener. E-consult staat voor de berichten die u en uw zorgverlener via de beveiligde verbinding van MijnGezondheid.net uitwisselen. Via ‘Mijn berichten – Nieuw bericht’ stelt u online een vraag aan uw zorgverlener. Binnen enkele werkdagen ontvangt u van uw huisarts of apotheek een antwoord. Let op: Zowel e-afspraak als e-consult zijn niet bedoeld voor spoedgevallen.

Hoe kan ik e-mailnotificaties en/of pushberichten aan- of uitzetten in MijnGezondheid.net?

U kunt per functionaliteit kiezen waar u een e-mailnotificatie van wilt ontvangen. U kunt deze instellingen wijzigen door in het menu te kiezen voor ‘mijn instellingen aanpassen’. Hier kunt u zowel voor de e-mail als pushberichten aangeven waar u wel/geen notificatie van wilt ontvangen.

Hoe kan ik profielgegevens wijzigen in MijnGezondheid.net?

Als u bent ingelogd in MGn ziet u rechts bovenin drie roze streepjes. Als u daarop klikt opent u een menu met een aantal opties, zoals hieronder afgebeeld staat. Voor het wijzigen van uw gegevens dient u de laatste optie te kiezen “mijn profielgegevens aanpassen.”

Nadat u dat gedaan heeft zult u een aantal velden zien die u kunt aanpassen, waaronder uw e-mailadres, telefoonnummer en adresgegevens, zoals uw postcode, straatnaam en huisnummer. Wijzig de benodigde velden en klik vervolgens op ‘gegevens opslaan’.

Is het mogelijk om een buitenlands telefoonnummer/postcode in te voeren?

Momenteel is er geen mogelijkheid om ook Duitse en Belgische telefoonnummers in te voeren. Het klopt dat u 10 cijfers dient in te voeren, let erop dat u ook geen leestekens of andere tekens gebruikt (als het goed is kan dit ook niet). Dit telefoonnummer is zichtbaar voor de zorgverlener. U kunt het beste contact opnemen met uw zorgverlener en daarbij (voor de zekerheid) uw juiste telefoonnummer doorgeven. Dit kan intern worden toegevoegd aan uw persoonlijke dossier (maximaal 12 tekens).

Bij het invullen van de postcode dient u rekening te houden met dat de lengte correct is (6 tekens: 1234AA). Het klopt dat er momenteel enkel postcodes ingevoerd kunnen worden die voldoen aan de Nederlandse standaard. De mogelijkheid om ook Duitse en Belgische postcodes in te kunnen voeren is al wel gemaakt, maar dit blijkt nog voor problemen te zorgen in het systeem van apotheken bij het verwerken van bestellingen die bezorgd moeten worden. Zodra dit probleem is verholpen zal het pas mogelijk worden om uw daadwerkelijke postcode in MGn in te voeren. In de tussentijd kunnen wij enkel aanraden een fictieve postcode volgens de Nederlandse standaard in te voeren. U kunt contact opnemen met uw zorgverlener om te controleren of zij wel de juiste postcode in het systeem hebben staan.

Ik zie geen medicijnwekker

De medicijnwekker is alleen te vinden in de app MedGemak.

10
Ivido
Wat is een PGO?

PGO staat voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Met een PGO kunt u de gegevens over uw gezondheid op één plek inzien. Zo ziet u bijvoorbeeld de gegevens van de huisarts, maar bijvoorbeeld ook van het ziekenhuis of de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Zo krijgt u meer grip op uw gezondheid, en kunt u dit ook weer delen met andere zorgverleners, zoals de huisarts.

Wat kan ik met Ivido?

Met Ivido kunt u naast het inzien van gegevens over uw zorg ook uw eigen gezondheid bijhouden. Zo kunt u zelfmetingen bijhouden en uw persoonlijke energieniveau bijhouden. Meer informatie hierover vindt u hier: Hoe gebruik ik de Personal Battery Tool? | Ivido helpdesk

Waarom heb ik Ivido nodig naast MijnGezondheid.net?

In MijnGezondheid.net kunt u uw gegevens inzien van de huisarts.
In Ivido kunt u naast uw huisartsgegevens ook de gegevens van andere zorgverleners ophalen en inzien.

Is Ivido goed beveiligd?

Ivido hecht veel waarde aan uw veiligheid en privacy. De PGO is gebaseerd op (inter)nationale standaarden. Zo maken we het mogelijk om veilig en eenduidig gegevens vast te leggen en uit te wisselen.
Meer informatie hierover vindt u hier: https://help.ivido.nl/nl/articles/6726510-zijn-mijn-gegevens-veilig-bij-ivido

Wat gebeurt er als ik een account aanmaak in Ivido?

Als u een account aanmaakt in Ivido krijgt u vrijblijvend toegang tot uw persoonlijke gezondheidsomgeving. Deze is nog leeg maar hier kunt u zelf data aan toevoegen. Bijvoorbeeld door zelfmetingen in te vullen of uw gegevens bij verschillende zorgverleners op te halen.

Hoe komt Ivido aan mijn gegevens?

Ivido haalt alleen de gegevens op waar u toestemming voor geeft. Ivido haalt de gegevens veilig op bij uw zorgverlener via het Medmij-netwerk.

Meer informatie over Medmij en het Medmij-netwerk vindt u hier: https://medmij.nl/

Is het verplicht om Ivido te gebruiken?

Ivido is vrijblijvend te gebruiken en zeker niet verplicht. U kunt op elk moment uw account opzeggen en al uw gegevens verwijderen.

Meer informatie over het verwijderen van uw account vindt u hier: https://help.ivido.nl/nl/articles/6726506-hoe-kan-ik-mijn-ivido-account-opheffen

Staat het antwoord op uw vraag hier niet tussen?

Kijk dan in de Ivido helpdesk: help.ivido.nl of neem contact op met info@ivido.nl

13
Labuitslagen
Waarom zie ik niet al mijn labuitslagen?

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

1. De uitslag is nog niet binnen of nog niet beoordeeld door uw zorgverlener;

2. De huisarts heeft besloten de uitslagen niet in MijnGezondheid.net te plaatsen, maar u op een andere manier op de hoogte te brengen;

3. Het onderzoek is niet aangevraagd door uw huisarts, maar bijvoorbeeld door een specialist in het ziekenhuis. In uw dossier in MijnGezondheid.net worden enkel uitslagen getoond die zijn aangevraagd door uw huisarts

Hoe kan ik mijn labuitslagen inzien?

Stap 1: Log in op MGn.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Mijn dossier’.

Stap 3: Klik op de tegel ‘Uitslagen van uw huisarts’.

Stap 4: Klik de gewenste laboratoriumuitslag aan.

5
MedGemak
Ik heb geen activatiecode of de code die ik heb ontvangen werkt niet.

Om MedGemak te kunnen gebruiken heeft u een account op MijnGezondheid.net nodig en dient uw zorgverlener over de functionaliteit voor MedGemak te beschikken. Wanneer u bent ingelogd in MijnGezondheid.net, ziet u rechtsboven het roze hamburgermenu (drie streepjes). Klik op het menu en kies vervolgens voor ‘Mijn app koppelen’.

Heeft u wel een account op MijnGezondheid.net, maar lukt het toch niet om MedGemak te registreren? Dan kan het zijn dat uw zorgverlener MedGemak (nog) niet aanbiedt. Informeer hiervoor bij uw zorgverlener.

Een account voor MijnGezondheid.net aanvragen. 

Op welke toestellen werkt de app MedGemak NIET?

Vanwege de huidige wet- en regelgeving is MedGemak enkel beschikbaar voor iOS/Android versie 13 of hoger en niet voor voorgaande versies. Dit betekent dat MedGemak op de onderstaande Apple-devices níet gebruikt kan worden, omdat het niet mogelijk is iOS/Android versie 13 of hoger hierop te downloaden

– iPhone 6 (plus) en oudere iPhones
– iPad 2
– iPad 3

Ik heb 3 maal de verkeerde pincode ingegeven, wat nu?

De app is gedurende 5 minuten geblokkeerd. Na 5 minuten kunt u gewoon weer inloggen met de huidige pincode.

Ik ben mijn persoonlijke pincode vergeten, wat moet ik doen?

1. Ga naar het menu en kies voor ‘Pincode vergeten’.

2. De volgende vraag verschijnt: Alle informatie zal worden verwijderd. Weet u het zeker?

3. Kies voor ‘Ja’.

4. U kunt uw toestel nu opnieuw registreren via MijnGezondheid.net. Via de knop ‘MedGemak registreren’ genereert u een nieuwe activatiecode.

Ik kan niet inloggen. MedGemak heeft geconstateerd dat er geen actieve internetverbinding is. Wat nu?

Controleer of u een actieve internetverbinding heeft. Is uw internetverbinding actief? Controleer dan of u over de nieuwste versie van de app MedGemak beschikt. U kunt deze handmatig updaten via de App Store of Google Play Store.

Hoe koppel ik de app MedGemak?

Stap 1: Zorg dat uw toestel wordt ondersteund door de nieuwste Software-update.

Stap 2: Download de app MedGemak via de App Store of de Google Play Store en/of update de app MedGemak naar de nieuwste versie via de App Store of de Google Play Store.

Stap 3: Open de app en kies voor ‘App koppelen met MijnGezondheid.net’, kies voor ‘Verder’, kies vervolgens voor ‘Voorwaarden accepteren’, wanneer u akkoord gaat met de gebruikersvoorwaarden. We raden u aan om de activatiecode automatisch op te halen door te kiezen voor ‘Activatiecode ophalen op MijnGezondheid.net’.

Stap 4: Log in met DigiD om de activatiecode op te halen en automatisch op te slaan in MedGemak.

Stap 5: Geef ter verificatie uw geboortedatum in en klik op ‘App koppelen’.

Uw account is nu gekoppeld en u kunt aan de slag met de app MedGemak!
Klik  hier voor de instructievideo en bekijk de visuele weergave van het stappenplan.

Ik krijg een melding dat de geboortedatum en activatiecode niet overeenkomt bij het registreren van de app MedGemak. Wat kan ik het beste doen?

Wanneer u de melding krijgt dat de combinatie van uw geboortedatum en activatiecode niet juist is bij het koppelen van de app, vragen wij u om het volgende uit te voeren.
Stap 1: Probeer de app te koppelen met een nieuwe activatiecode uit MijnGezondheid.net (MGn). U kunt eventueel ook een activatiecode vragen bij uw huisarts. Ook de activatiecode vanuit uw huisarts is slechts 5 minuten geldig.

Stap 2: Controleer uw internetverbinding. De foutmelding kan worden veroorzaakt doordat de app geen verbinding kan maken. Het wisselen naar 4G biedt een mogelijk oplossing. Na het koppelen kunt u uw instellingen terugzetten.

Stap 3: Het is belangrijk dat het besturingssysteem van uw telefoon up-to-date is. Zorg er dus voor dat uw telefoon de nieuwste versie heeft.

Stap 4: Controleer of u de nieuwste versie gebruikt van MedGemak. Dit kunt u vinden in de Play Store voor Androidapparaten en de App Store voor iOS apparaten.

Stap 5: Indien de voorgaande stappen niet helpen ontvangen wij graag meer informatie, zodat wij dit probleem verder kunnen onderzoeken. Hierbij kunt u denken aan: welke foutmelding krijgt u, welk apparaat gebruikt u, welke versie besturingssysteem staat er op uw apparaat, wanneer heeft u de app geprobeerd te koppelen, etc. Vraag onze chatbot om een meldingsformulier en laat hier de nodige informatie achter!

Is het mogelijk om een tweede persoon te koppelen aan de app MedGemak?

Per toestel kan slechts één persoon aan de app MedGemak gekoppeld worden. Om de app MedGemak aan iemand anders te koppelen, dient u de app op een ander apparaat te installeren.

Daarnaast kan de andere persoon gebruikmaken van het patiëntenportaal MijnGezondheid.net (MGn). MGn kan namelijk wel door meerdere personen op één apparaat gebruikt worden door uit te loggen en in te loggen met een ander DigiD.

Hoe ontvang ik een activatiecode voor de app MedGemak op mijn nieuwe telefoon?

Om een nieuw apparaat te registreren zal er een nieuwe activatiecode gegenereerd moeten worden. Dit kunt u doen door in te loggen op MijnGezondheid.net (MGn) en via de menu-knop te kiezen voor ‘mijn app koppelen’:

Ik kan de MedGemak app niet installeren op mijn telefoon, waar ligt dit aan?

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Check de volgende punten:

– De applicatie werkt enkel op het besturingssysteem Android 6 (of hoger) en IOS 11 (of hoger).
– Om in te loggen op de app MedGemak moet deze eerst geregistreerd zijn (dit kunt u vanaf uw MijnGezondheid.net account doen). Hier voert u een activatiecode en geboortedatum in en daarna maakt u zelf een inlogcode aan.
– Als u het lettertype op uw telefoon vergroot kan dit met het registreren voor problemen zorgen in de app. U kunt voor de registratie het lettertype tijdelijk naar normaal zetten en na de registratie weer groot maken.
– Verwijder de applicatie van uw telefoon en installeer hem opnieuw.

Hoe kan ik de pushberichten aan- of uitzetten in de MedGemak app?

U kunt per functionaliteit kiezen waar u een pushbericht van wilt ontvangen. U kunt deze instellingen wijzigen door in het menu te kiezen voor ‘instellingen’ en vervolgens kiezen voor ‘instellingen voor pushberichten.’

14
Medicatie herhalen
Waarom kan ik niet al mijn medicatie bestellen via MijnGezondheid.net?

Afhankelijk van wie MijnGezondheid.net aan u aanbiedt (huisarts, apotheek of beide), kunt u meerdere medicijnen wel of niet bestellen. Mocht u een bepaald medicijn niet kunnen bestellen, dan kunt u dit medicijn eventueel aanvragen door een bericht te sturen naar uw huisarts of apotheek via ‘Nieuw bericht’ in ‘Mijn berichten’.

Ik kan niet al mijn medicatie bestellen, waarom niet?

U ziet in MedGemak en MGn alle actuele medicatie, d.w.z. de geneesmiddelen die u daadwerkelijk gebruikt. Of u bepaalde middelen kunt bestellen, hangt af van de volgende factoren

– Welke zorgverlener neemt het MGn-contract af? Uw huisarts, uw apotheker of beide? Afhankelijk van het type contract treedt er verschil op in welke medicatie u kunt bestellen

– Welke afspraken zijn er tussen zorgverleners? Mogelijk hebben uw huisarts en apotheek samen afspraken gemaakt, waardoor niet alles besteld kan worden. Vaak gaat dit dan om receptplichtige medicatie.

Hoe bestel ik medicatie in MedGemak?

Stap 1: Log in op MedGemak.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Mijn medicijnen’.

Stap 3: Klik op de tegel ‘Medicijnen bestellen’.

Stap 4: Kies bij welke zorgverlener u de medicatie wil bestellen.

Stap 5.1: Klik de medicatie aan die u wilt bestellen en klik rechts onderin op de pijl naar de volgende pagina.

*(Stap 5.2: Kies voor ophalen of bezorgen en klik aan welke tijd voor u het beste uitkomt.)

Stap 6: Klik op ‘naar opmerkingen’ en voeg eventueel een opmerking toe.

Stap 7: Klik op ‘naar overzicht aanvraag’ en als u de gegevens gecontroleerd heeft op ‘bevestigen’.

*Deze stap is alleen relevant als u de keuze heeft voor ophalen en/of bezorgen.

Hoe kan ik mijn medicatie herhalen?

Stap 1: Log in op MGn.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Mijn medicijnen’.

Stap 3: Klik op de tegel ‘Medicijnen bestellen’.

Stap 4: Kies waar u medicijnen wilt bestellen.

Stap 5.1: Klik de medicatie aan die u wilt bestellen en klik rechts onderin op de pijl naar de volgende pagina.

*(Stap 5.2: Kies voor ophalen of bezorgen.

Stap 6: Voeg eventueel een opmerking toe en/of klik op ‘Volgende stap’.

Stap 7: Controleer uw gegevens. Wanneer u de gegevens gecontroleerd heeft klikt u op ‘Ja, bestellen’.

*Deze stap is alleen relevant als u de keuze heeft voor ophalen en/of bezorgen

Hoe kan ik mijn medicijnoverzicht printen?

Stap 1: Log in op uw MijnGezondheid.net account.

Stap 2: Klik op ‘Mijn Medicijnen’ in het hoofdmenu.

Stap 3: Klik op ‘Medicatie overzicht afdrukken’.

Stap 4: Klik op de knop ‘Medicijnoverzicht uitprinten’ bovenaan de pagina.

Stap 5: Kies hier of of u uw medicatiepaspoort wil opslaan of uw actuele medicatieoverzicht (AMO).

Stap 6: Er wordt een bestand gedownload. Deze kunt u zelf printen.

Ik zie de medicijnen die ik wil bestellen niet

Uw zorgverlener kan aanpassen wat u wel en niet kunt zien. Neem hiervoor contact op met uw zorgverlener.

Ik zie mijn bestelde medicijnen niet

Weet u zeker dat u na het bestellen de bestelling heeft bevestigd? Dit doet u door helemaal aan het einde van het bestellen van uw medicijnen op ‘Ja, bevestigen’ te klikken.

15
Medisch dossier
Is het mogelijk om mijn dossier in te zien in de MedGemak app?

MedGemak zal steeds meer verrijkt worden met dossier-informatie. Nu is het mogelijk om het actueel medicatie overzicht vanuit de app te raadplegen indien de apotheek de app voor u aanbiedt. Het wordt binnenkort mogelijk om uw labuitslagen vanuit de app in te zien.

Hoe kan ik de status van mijn dossier inzien?

De status van uw dossier vrijgave kunt u zien in MijnGezondheid.net bij ‘Instellingen’, vervolgens kiest u voor ‘Instellingen voor het delen van gegevens’. Hier ziet u per zorgverlener of uw dossier gedeeld is, u een verzoek heeft ingediend of dat u nog op de knop ‘Gegevens delen’ kunt drukken.

In de app MedGemak is (nog) geen dossierinzage mogelijk.

Hoe kan ik mijn dossier printen?

Stap 1: Log in op MijnGezondheid.net met uw DigiD.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Mijn dossier’.

Stap 3: U ziet nu een overzicht van de verschillende onderdelen van uw dossier. Kies het onderdeel dat u wilt printen, bijvoorbeeld ‘Medicatieoverzicht’ of ‘Mijn metingen’.

Stap 4: Wanneer u het gewenste onderdeel heeft aangeklikt, klik dan op ‘Opslaan als PDF’. Hierna wordt er een bestand gedownload. Deze kunt u zelf printen.

Waar kan ik documenten zien?

Stap 1: Log in op MijnGezondheid.net met uw DigiD.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Mijn dossier’ in het hoofdmenu.

Stap 3: Kies ‘Mijn brieven en documenten’. Hier staan de brieven of documenten van uw huisarts.

11
Online afspraak maken
Hoe maak ik een afspraak in MedGemak?

Stap 1: Log in op MedGemak.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Afspraak maken en bekijken’ .

Stap 3: Klik op de tegel ‘Nieuwe afspraak maken’

Stap 4: Kies waar u een afspraak wilt maken.

Stap 5: Kies wat voor type afspraak u wilt en bij welke zorgverlener.

Stap 6: Beschrijf de reden van uw bezoek in maximaal 255 woorden

Stap 7: Klik op ‘Naar moment kiezen’ en kies de datum en tijd die voor u het beste uitkomt.

Stap 8: Controleer de gegevens en kies of u een herinnering per mail wilt ontvangen 1, 2 of 24 uur van te voren. Kies daarna eventueel nog voor om de afspraak aan een kalender toe te voegen.

Hoe maak ik online een afspraak?

Stap 1: Log in op MGn.

Stap 2: Klik op de tegel ‘Afspraak maken en bekijken’ .

Stap 3: Klik op de tegel ‘Ik wil een nieuwe afspraak maken voor mijn klacht’

Stap 4: Kies waar u een afspraak wilt maken.

Stap 5: Kies wat voor type afspraak u wilt en bij welke zorgverlener.

Stap 6: Beschrijf de reden van uw bezoek in maximaal 255 woorden

Stap 7: Klik op ‘Naar moment kiezen’ en kies de datum en tijd die voor u het beste uitkomt.

Stap 8: Controleer de gegevens en kies of u een herinnering per mail wilt ontvangen 1, 2 of 24 uur van te voren. Kies daarna eventueel nog voor om de afspraak aan een kalender toe te voegen.

Ik heb geen afspraakbevestiging ontvangen van een eerder gemaakte afspraak. Wat is hier de oorzaak van?

Het is afhankelijk van de instellingen van de huisarts of u wel / geen afspraakbevestiging van de huisarts krijgt. We raden u aan om hierover contact op te nemen met uw huisarts. Mocht u huisarts er niet uitkomen dan raden wij uw zorgverlener aan contact met ons op te nemen.

Ik zie geen beschikbare tijdsloten bij het maken van een afspraak

Uw zorgverlener kan dit probleem oplossen. Neem dan ook contact op met uw huisarts of apotheek.

Mijn afspraak is niet zichtbaar in het overzicht

Weet u zeker dat u de afspraak na het aanmaken heeft bevestigd? Dit doet u door helemaal aan het einde van het inplannen van een afspraak op ‘Ja, bevestigen’ te klikken.

Waarom kan ik mijn afspraak niet wijzigen?

Wanneer uw zorgverlener uw afspraak heeft ingepland, kunt u deze niet wijzigen. Wanneer de afspraak over één dag is, kan deze niet meer worden gewijzigd.

1
Overige vragen
Kan ik een wens indienen?

Het is geweldig dat u ons wilt helpen de applicaties MijnGezondheid.net en MedGemak verder te verbeteren! Het is voor patiënten momenteel nog niet mogelijk om zelf een wens in te dienen. U kunt uw feedback, suggesties of opmerkingen doorgeven via uw zorgverlener. We stellen uw bijdrage zeer op prijs en zullen uw feedback zorgvuldig bekijken. Dank u!

Waarom blijft een melding op het startscherm staan? Melding op startscherm wil niet weg

Wanneer er een melding op uw startscherm staat, is deze ongelezen. Klik rechts bovenin op het belletje. Hier ziet u een overzicht met gelezen en ongelezen meldingen. Klik op een melding om deze te lezen. Het belletje gaat weg wanneer u op alle ongelezen meldingen hebt geklikt.

7
Veiligheid en privacy
Hoe veilig is MijnGezondheid.net?

MijnGezondheid.net is een veilig portaal dat elk jaar opnieuw geaudit wordt op de veiligheid. Om die die reden is de gebruiker verplicht in te loggen met DigiD en sms. Voor meer informatie over de veiligheid van MijnGezondheid.net, klik hier.

1. Controleer de website van MijnGezondheid.net

Wees alert als u gebruikmaakt van een onbekend wifi-netwerk.

Ga alleen over op inloggen als u op de echte MGn-website bent. Dit kunt u als volgt controleren:

 • De adresbalk van uw browser geeft een hangslot weer.
 • Het webadres begint met https, waarbij de ‘s’ staat voor ‘secure’: https://www.mijngezondheid.net. of https://home.mijngezondheid.net. Dit kunt u controleren in de adresbalk van uw browser.
 • Controleer het SSL -certificaat. Dit certificaat zorgt voor een beveiligde internetverbinding tussen DigiD en uw browser.
  • Dubbelklik op het hangslot
  • Controleer of het certificaat is verleend aan www.mijngezondheid.net of home.mijngezondheid.net
  • Controleer of het certificaat is verleend door GlobalSign RSA OV SSL CA 2018
  • Controleer dat het certificaat in de hiërarchie is te herleiden tot de Staat der Nederlanden Root CA – G3 of COMODO RSA Certification Authority
2. Houd uw DigiD privé
 • Geef uw DigiD nooit aan iemand anders. Ook niet als deze persoon of organisatie u helpt. Toets dan altijd zelf uw DigiD in.
 • Zorg ervoor dat niemand u uw DigiD ziet intoetsen.
 • Wijzig regelmatig uw wachtwoord, bij voorkeur 2 keer per jaar.
 • Gebruik de button ‘uitloggen’ als u klaar bent. Dan bent u direct uitgelogd.
 • Wees zeer voorzichtig als u uw DigiD niet op uw eigen computer gebruikt. U heeft dan geen zicht op de veiligheid van de computer waarop u uw zaken doet.
 • Gebruik geen onbeveiligde wifi-netwerken.
 • Medewerkers van DigiD zullen nooit naar uw gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Niet via internet, e-mail, telefonisch of via welke andere manier dan ook.
3. Kies een moeilijk te raden wachtwoord
 • Maak uw wachtwoord anders dan uw gebruikersnaam.
 • Kies een zo lang mogelijk wachtwoord.
 • Uw wachtwoord moet volgens onze eisen minimaal bestaan uit: 1 kleine letter, 1 hoofdletter, 1 cijfer, 1 leesteken en 8 karakters.
 • Vermijd persoonlijke informatie, woorden of data. Verwerk dus niet uw achternaam, e-mailadres, BSN of geboortejaar in uw wachtwoord.
 • Een veelgebruikte methode om een goed te onthouden sterk wachtwoord te maken is om een zin te nemen die u gemakkelijk kan onthouden (bijvoorbeeld ‘Den Haag, mooie stad achter de duinen’). Neem van elk woord de eerste letter en wijzig nog wat (‘D-Hms8rdd’). U heeft nu een makkelijk te onthouden wachtwoord dat moeilijk te raden is.
 • Gebruik uw gebruikersnaam en wachtwoord niet op andere websites.
4. Controleer de DigiD website
 • Wees alert als u gebruik maakt van een onbekend wifi-netwerk.
 • Vul uw DigiD alleen in op de echte inlogpagina van DigiD. Dit kunt u als volgt controleren:
 • De browser geeft een hangslotje weer en het webadres begint met https, waarbij de ‘s’ staat voor ‘secure’.
 • Het adres van de inlogpagina begint met https://digid.nl. Dit kunt u controleren in de adresbalk van uw browser. De aanvraagpagina en de activeringspagina van DigiD beginnen ook met https://digid.nl.
 • Controleer het SSL -certificaat. Dit certificaat zorgt voor een beveiligde internetverbinding tussen DigiD en uw browser.
  • Dubbelklik op het hangslotje
  • Controleer of het certificaat is verleend aan digid.nl
  • Controleer of het certificaat is verleend door ‘KPN’
  • Controleer dat het certificaat in de hiërarchie is te herleiden tot ‘Staat der Nederlanden Root CA – G2’
5. Herken valse e-mails

In MijnGezondheid.net kunt u zelf instellen voor welke berichten u wel of geen e-mails wilt ontvangen. Zo weet u zelf welke mails u wel of niet vanuit het platform kunt verwachten en bent u alerter op mogelijke valse e-mails. Valse e-mails lijken steeds echter. Ze bevatten echte logo’s en ook de websiteadressen lijken echt. Kenmerken van valse e-mails zijn:

 • U wordt gevraagd om op een link te klikken en/of persoonlijke gegevens door te geven.
 • De e-mail is niet aan u persoonlijk gericht, maar begint bijvoorbeeld met ‘Beste klant’ of ‘Beste gebruiker’. Criminelen weten uw naam namelijk niet.
 • Het bericht is in gebrekkig Nederlands geschreven.
 • De boodschap speelt in op angstgevoelens. U moet bijvoorbeeld direct reageren anders wordt uw account stopgezet.
 • De e-mail komt in uw spamfilter terecht.
 • De link in de e-mail komt niet uit op de echte website van MijnGezondheid.net (zie tip 1).
6. Houd uw computer gezond
 • Houd uw browser en uw besturingssysteem up to date. Download en installeer altijd de laatste versies en schakel de auto-update functie in. De Nederlandse overheid adviseert om te stoppen met het gebruik van Windows XP.
 • Gebruik een anti-virusprogramma en houd dit programma up to date en actief.
 • Scan regelmatig uw computer op virussen en spyware.
16
Zelfmetingen
Welke zelfmetingen kan ik toevoegen in MijnGezondheid.net?

Meerdaagse bloeddruk, bloeddruk, hartfrequentie, lichaamsgewicht en glucose (zonder/met eten of drinken en diverse meetmomenten). Per meting kunt u het type meting, de meetwaarden en de datum en tijd van de meting vastleggen.

Hoe kan ik een eigen meting delen?

Stap 1: Log in op MijnGezondheid.net met uw DigiD.

Stap 2: Ga naar het menu ‘Eigen metingen delen en bekijken’.

Stap 3: Klik op ‘Nieuwe zelfmeting delen’.

Stap 4: Kies het type meting en voer de overige velden in.

Stap 5: Klik op ‘Meting delen’.

Let op: deel alleen metingen waarvan u denkt dat uw zorgverlener ze zou willen zien. Vraag bij twijfel advies aan uw huisarts of apotheek.

Mobile Mobile
Met de app MedGemak regelt u zorgzaken nog sneller!

MedGemak is de app om u te helpen bij het optimaal regelen van uw zorgzaken. Zo heeft u via uw smartphone 24/7 inzicht in uw medicatie en bestelt u deze direct online. MedGemak is een aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net.

Alles over MedGemak
Hoe kan ik mij aanmelden voor MijnGezondheid.net?